Loonah
:)
Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 2208
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:02, 19 Cze 2013 Temat postu: Domowy jogurt |
|
|
Składniki:
- 1 litr mleka pasteryzowanego
- 150g jogurtu naturalnego
Mleko podgrzać do temperatury 45 stopni (po włożeniu palca powinno być odczuwalne wyraźne ciepło, ale nie powinno parzyć). Dodać jogurt w temperaturze pokojowej, dokładnie wymieszać. Krótką chwilę potrzymać na ogniu by mieszanka wróciła do ok. 45 stopni. Przelać od razu do termosu (odstawić na 6-8h) lub naczynia dobrze trzymającego ciepło (owinąć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce). Gotowy jogurt przelać do mniejszych, szczelnych pojemników i trzymać w lodówce do kilkunastu dni.
Uwagi ode mnie
1. Mleko ma być "świeże" - sklepowe sprzedawane w butelkach. Nie nadaje się mleko UHT. Swojskie trzeba samodzielnie zapasteryzować (ogrzać do temperatury 90-100 st. i szybko schłodzić - ja mleka nie zagotowałam, jak zaczęło puszczać bokami pianę zdjęłam z ognia i wstawiłam w misę z lodowatą wodą).
2. Cały proces wyrabiania jogurtu przebiegł w jednym garnku z grubymi ściankami, długo trzymającym ciepło.
3. Mój jogurt leżakował w kotłowni owinięty w dwa ręczniki i koc.
Post został pochwalony 0 razy
|
|