Forum www.cpzwckafeteria.fora.pl Strona Główna
Home - FAQ - Szukaj - Użytkownicy - Grupy - Galerie - Rejestracja - Profil - Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości - Zaloguj
Kulinarnie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.cpzwckafeteria.fora.pl Strona Główna -> Życie codzienne / Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Loonah
:)



Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 2208
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 13:37, 11 Lut 2012    Temat postu: Kulinarnie

Czyli nasze ulubione przepisy, którymi chciałybyśmy się podzielić. Można też wrzucać linki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marzycielka87
:)



Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 695
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 22:07, 11 Lut 2012    Temat postu:

Witam mam pytanko czy ma ktoś w miarę szybki i dobry przepis na gofry? Z góry wielkie dzięki Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sylwex_a
:)



Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 1835
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Rzeszów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 16:34, 12 Lut 2012    Temat postu:

chyba najlepszy przepis to taki jak na naleśniki... wszystko po dwa:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Loonah
:)



Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 2208
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:32, 13 Lut 2012    Temat postu:

Przepis na gofry

1 kg mąki
5 jaj
210g margaryny
36g proszku do pieczenia
64g cukru waniliowego
80g cukru kryształu
1litr wody mineralnej

Ubijamy jajka z kryształem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę z proszkiem i wodę a na końcu roztopioną (wystudzoną) margarynę.
Pychota - lepszych nie jadłam Wink

Ja robiłam z 2/5 porcji i wychodziło ok. 14-16 sztuk, nie pamiętam dokładnie, bo robiłam je daaawno, gofrownica się zepsuła, a jak kupiłam nową to się okazała za słaba i wychodziły zakalce Sad Teraz zbieram na gofrownicę z prawdziwego zdarzenia Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Loonah
:)



Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 2208
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:46, 13 Lut 2012    Temat postu:

Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku dla wielbicielek pączków Smile

Przepis na pączki

1kg mąki
1/2kg ugotowanych w NIEosolonej wodzie i startych na tarce ziemniaków
15dkg drożdży
1/2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
4 jajka
2 łyżeczki octu/spirytusu (żeby nie wchłaniały dużo tłuszczu)
1/2 kostki roztopionej margaryny (czyli 125g)
1/2 szklanki ciepłego mleka

Mąkę i ziemniaki wsypać na stolnicę. Drożdże w miseczce rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, zalać mlekiem - powstałą mieszankę wylać na mąkę i ziemniaki i lekko wymieszać. Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym, wlać do ciasta na stolnicy. Dodać ocet/spirytus i margarynę, wymieszać. Zagnieść ciasto, formować pączki. Zostawiać je do wyrośnięcia. Smażyć na głębokim oleju na wolnym ogniu.
Pączki można formować na 2 sposoby.
1. Z kawałka ciasta tworzymy kulkę i zostawiamy do wyrośnięcia. Nadzieniem nabijamy po usmażeniu.
2. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm, wykrawamy szklanką krążki jak na pierogi. Na jeden krążek kładziemy nadzienie, przykładamy drugim krążkiem, sklejamy dookoła i obkrawamy szklanką na równo.

Mama zawsze formuje pączki wg sposobu 2, wychodzą śliczne i palce lizać Smile W tym roku zamierzam spróbować zrobić je po raz pierwszy sama Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Loonah dnia Pon 11:47, 13 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marzycielka87
:)



Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 695
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:58, 13 Lut 2012    Temat postu:

Dzięki dziewczyny za przepisy Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marzycielka87
:)



Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 695
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 15:07, 16 Lut 2012    Temat postu:

Przepis na pączki

Składniki:
2 i 1/2 szkl. mąki
3 łyżki cukru
6 dkg masła
2 całe jajka
5 żółtek
1 szkl. mleka
5 dkg drożdży
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
cukier waniliowy

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, odrobiną mąki i 1/2 szkl. mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
Jajka i żółtka ubić z cukrem, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli, alkohol, resztę mąki, mleko, rozczyn oraz roztopione masło i wyrabiać aż będzie od ręki odstawać. Znów zostawić do wyrośnięcia.
Nadziewać marmoladą lub dżemem. Piec na wolnym ogniu.

Smacznego Smile

P.S. Mąki naszykować ok. 1/2 kg ponieważ jeśli nie będzie odchodziło ciasto od ręki należy dodać więcej mąki.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez marzycielka87 dnia Czw 15:09, 16 Lut 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aniołeczek....
:)



Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 2865
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:38, 26 Cze 2012    Temat postu:

mam kilka pytan odnosnie jagodzianek:
- czy mleko do rozczyny ma byc surowe zimne czy zagotowane ciepłe??
(połowa tego mleka z przepisu? )

- jak długo rosnie taki rozczyn??

-rozpuszczona margaryna ma byc zimna??

- jak długo wyrabiałas ciasto??

- jak długo rosnie ciasto??

-czy rozwałkowane ciasto ma byc cienkie czy troche grubsze?

-kiedy smarujemy buleczki bialkiem? gdy wyrosną ale przed pieczeniem?? jak mniej wiedzej długo trwa ten proces??


dzieki Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Loonah
:)



Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 2208
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:19, 26 Cze 2012    Temat postu:

aniołeczek.... napisał:
mam kilka pytan odnosnie jagodzianek:
- czy mleko do rozczyny ma byc surowe zimne czy zagotowane ciepłe??
(połowa tego mleka z przepisu? )

- jak długo rosnie taki rozczyn??

-rozpuszczona margaryna ma byc zimna??

- jak długo wyrabiałas ciasto??

- jak długo rosnie ciasto??

-czy rozwałkowane ciasto ma byc cienkie czy troche grubsze?

-kiedy smarujemy buleczki bialkiem? gdy wyrosną ale przed pieczeniem?? jak mniej wiedzej długo trwa ten proces??


dzieki Laughing


Jakbyś zapytała wczoraj to sama miałabym większość z tych problemów Wink Wszystko wyszło w praniu Smile

Po pierwsze - mleko. Moje było surowe. Podgrzałam całość do temperatury "letniej", a do rozczynu dałam pół szklanki - potem ta reszta do ciasta.
Rozczyn zostawiłam na jakieś 20-30 minut.
Rozpuszczona margaryna była ostudzona do temperatury pokojowej - wydaje mi się, że ciepła mogłaby źle wpłynąć na konsystencję ciasta. Ja swoją pokroiłam w kawałeczki i wstawiłam do mikrofalówki na małą moc - jakieś 4-5 minut i była rozpuszczona i nawet nie bardzo gorąca Smile
Ciasto po połączeniu składników (a z tym już chwila schodzi - bo dużo jest płynów i mi się wylewało Neutral ) wyrabiałam tak na oko z 7-8 minutek, podsypywałam trochę mąką - było jej nie więcej jak pół szklanki.
Ile rosło to już sama nie wiem (chyba mniej więcej tak jak rozczyn), ale dobrze, żeby wyrośnięte objętością było mniej więcej 1,5-2 razy takie jak ledwie wyrobione. Najlepiej to sprawdzić przykładając delikatnie palec do ciasta - jak słychać pykające bąbelki to można powoli wałkować na grubość ok. 0,5cm Smile Ono leżąc i czekając na swoją kolej i tak trochę podrośnie.
Bułeczki trzeba posmarować białkiem jak już wyrosną, najlepiej przed samym pieczeniem, to wtedy będą ładniej błyszczeć Smile Tym pierwszym daj z 15 minut na wyrośnięcie i rób powoli kolejne zanim włożysz pierwsze - zanim te pierwsze się upieką drugie już powinny ładnie podrosnąć Smile Pieczenie do momentu aż się ładnie zrumienią - mogą być ciemniejsze od tych ze zdjęcia. A - wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Taka mała rada jeszcze odnośnie ciasta - można z tych 3 jajek dać 2 całe + 1 żółtko do ciasta, a białko na bułeczki. Taki eksperyment dziś zrobiłam i ciasto nie ucierpiało, a przynajmniej żółtko się nie zmarnowało Wink I jagód łyżeczka wystarczy - ja chyba za dużo poładowałam i mimo że sklejałam jak głupia każdą sztukę sok nie wypłynął tylko z jednej!! Na 50 sztuk... Bo tyle dokładnie wyszło z tego przepisu Smile Jak będzie się wydawało, że surowe ciasto jest tłuste - tak właśnie ma być.

Chyba tyle Smile Jak coś to odpowiem Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aniołeczek....
:)



Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 2865
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:23, 26 Cze 2012    Temat postu:

dziękuje, prawdziwy skarb z Ciebie love

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Loonah
:)



Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 2208
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:49, 26 Cze 2012    Temat postu:

Eee tam Wink Narobiłam smaka to teraz z przyjemnością odpowiadam Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Loonah
:)



Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 2208
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: podkarpackie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:56, 05 Lip 2012    Temat postu:

Chałka z wanilią

[link widoczny dla zalogowanych]




Kruszonka:
- 50 g masła, miękkiego
- 10 płaskich łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 8 g opakowanie cukru waniliowego

Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła).



PS1. Kruszonkę radzę zrobić tak z 1/4 porcji (ja robiłam z połowy i dużo zostało).
PS2. Można użyć mąki pszennej - z takiej robiłam swoją.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Loonah dnia Czw 17:39, 05 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiulah80
:)



Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 1091
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz- Kasia S
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:48, 18 Lip 2012    Temat postu:

Sajgonki

Podaję :
* 9-12 papierów ryżowych (ja kupuje w kauflandzie bo jest ich dużo i tanio tao-tao)
*grzyby Mun
* jedna duża marchew
* mięso mielone (pół kilograma ta tę ilość papierów)
* 5 dkg makaronu ryżowego
* cebula duża
* liście kapusty pekińskiej
* jajko
* sos sojowy
* sól,pieprz i olej do smażenia

Grzyby namoczyć (uwaga rosną jak głupie wystarczy naprawdę kilka), pokroić drobno razem z cebulą. Marchew zetrzeć na tarce (małe oczka), kapustę posiekać. Makaron ryżow zalać wrzątkiem po 3 minutach odcedzić i pokroić na 2 cm kawałki (ja poprostu jak przy zupce chińskiej drobno kruszę przed zamoczeniem).
Mielone wymieszać z cebulą, marchewką, grzybami i makaronem. Dodać jajko i wyrobić jak na mielone dodając pieprzu i soli oraz sosou sojowego.
Pipiery ryzowe mocz chwilę (ja biore duż talerz nalewam wody i mocze listek biorę na blat i chwilkę odczekuje aż zmięknie). Ułóż farsz i zwiń. Smaż na oleju tak żeby sięgał przynajmniej do połowy sajgonka.
Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marzycielka87
:)



Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 695
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 18:59, 22 Lip 2012    Temat postu:

Witam polecam fajna stronkę z przepisami [link widoczny dla zalogowanych] jest tam mnóstwo przepisów a to przepis który już jest przeze mnie sprawdzony [link widoczny dla zalogowanych] ciasto jest naprawdę pyszne autorką przepisu jest Luelle, dziękuje Jej za ten super przepis ciasto znikneło w mgnieniu oka Wink POLECAM Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiulah80
:)



Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 1091
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz- Kasia S
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:35, 13 Wrz 2012    Temat postu:

Sernik Babuni Smile

Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 zółtka
łyżka proszku do pieczenia
słoik dżemu wiśniowego
zapach waniliowy

Masa:
1 kg twarogu mielonego trzykrotnie
5 jajek
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
torebka budyniu waniliowego lub smietankowego
sernix
1 szklanka cukru

Z mąki cukru i zółtek oraz margaryny i proszku do pieczenia zagniatam kruche ciasto, rozwałkować na wielkośc blachy wylepić forme i włożyć do lodówki.
Twaróg miksuje z mlekiem, olejem, budyniem sernixem oraz zółtkami i odrobiną zapachu waniliowego. Na koniec dodaje piane z bialek.
Mase wylewam na ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok 75 minut. Gotowy zostawic w piekarniku na 30 minut wyjac wystudzic powstałe zagłebienie smaruje dzemem Smile

Smaczego Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sylwex_a
:)



Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 1835
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Rzeszów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 13:23, 13 Paź 2012    Temat postu:

Placek tarciuch....

Wszystko tak jak na placki tarciane.... i zamiast smażyć małe placuszki usmażyć jeden duży na cała patelnię.

Farsz (wcześniej przygotować):
pieczarki usmażone z cebulką, dobrze doprawione
ogórek kiszony pokrojony w plasterki lub kostkę
papryka ze słoika pokroić
ser starty lub w cieniutkich plasterkach

sos czosnkowy/ keczup

Więc smażymy placka z jednej strony, przewracamy na drugą i na ta upieczona stronę kładziemy pieczarki, ogórka, paprykę i ser- nakrywamy nakrywka na chwilę. Wykładamy na talerz i według gustu keczup lub sos czosnkowy.

Pycha... polecam:)
Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aniołeczek....
:)



Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 2865
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 16:27, 08 Lis 2012    Temat postu:

ciasto RAFAELLO (na dużą blachę)

biszkopt
- 6 jajek całych
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszac z proszkiem do pieczenia i octem. Do białek dodać cukiek, delikatnie wymieszac drewnianą łyżką, dodać żółtka i na koniec mąke delikatnie mieszając.

Piec na papierze 45-50 minut w temp. 160-180 stopni


krem
- 3 duże śmietany kremówki 30%
- 2 białe czekolady
- duża paczka wiórków kokosowych
- 3 śmietan fix

Śmietane bardzo dobrze schłodzić, odlać 1/4 szklanki. Śmietane dobrze zmiksowac dodając śmietan fixy.
Do odlanej śmietany dodać 1 i 1/2 czekolady i rozpuścic na małym ogniu (pycha Wink ) uwazając by sie nie zagotowała! Wystudzoną czekolade wlac do wczesnije ubitej śmietany i zmiksowac. Wsypac stopniowo wiórki kokosowe (nie wszystkie ! )i delikatnie wymieszac łyżką drewnianą.

Biszkopt wystudzony przekroic na pół. W środek i na wierz dodac krem ze śmietany . Na koniec udekorowac resztką wiórków kokosowych i zetrzec na tarce pozostałą czekoladę.

naprawde polecam to ciasto, jest bardzo smaczne i łatwe w zrobieniu.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez aniołeczek.... dnia Czw 19:06, 08 Lis 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
handzia26
:)



Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 1162
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:08, 18 Gru 2012    Temat postu:

sałatka z rukolą a'la gyros
pierś z kurczaka doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na małej ilości oleju
na to kukurydza i skrojone na drobną kostkę suszone pomidory (tak żeby było ich sporo ale nie zakrywały całkiem poprzedniej warstwy), na to ketchup zygzakami i sos czosnkow (ja robię pół śmietany, pół majonezu kieleckiego+ 4 ząbki czosnku albo więcej jak kto woli, można też dodac przyprawę tzatziki-chyba tak to się pisze Wink ),
na to trochę prażonego słonecznika i całosc przykrywamy rukolą lub jak kto woli pekinką, na to znowu ciapiemy sosem czosnkowym i trochę słonecznika i płatków migdałów.
Polecam!!!! Smacznego!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
handzia26
:)



Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 1162
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:10, 18 Gru 2012    Temat postu:

Sałatka gyros

Pierś z kurczaka przyprawiamy przyprawą gyros i smażymy. na to cebulka surowa, ja podsmazam z kurczakiem
na to kukurydza i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone, polewamy to ketchupem i majonezem-ja używam tylko kieleckiego Wink
na to pekinka
SMACZNEGO!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aniołeczek....
:)



Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 2865
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: śląskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:41, 19 Gru 2012    Temat postu:

Oliwia wklejakm Twój link
[link widoczny dla zalogowanych]

pyszne te sałatki mniam Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malynka83
:)



Dołączył: 06 Lut 2012
Posty: 691
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pułtusk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 0:18, 23 Sty 2013    Temat postu:

Przepis na FAWORKI:
2szkl.mąki
4żółtka
1/2 dużego kubka(lub 1 mały) kwaśnej śmietany
ciut soli i cukru.
łyzka spirytusu lub octu
Zagnieść ciasto i robić faworki. Na zdjęciu są faworki z 2 porcji.

Przepis na OPONKI:
1/2kg. sera białego(ja wzięłam taki w wiaderku jak na sernik, żeby nie mielić)
1/2 kg. mąki
1/4 margaryny
3 jajka
1 szkl.cukru
pół proszku do pieczenia
łyżeczka sody
Ser zemleć( w razie potrzeby), wszystko razem zagnieść,w razie potrzeby podlewać mlekiem(ja nie dodawałam mleka)
Oczywiście robiłam z podwójnek porcji.

OPONKI BEZ SERA:
1 kg mąki
paczuszka drożdży
1/2 szkl.cukru
5 jaj
1/2 masła
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyzki spirytusu(może być ocet)

Też smaczne,ale ja wolę te z serem. Jak ktoś nie wie, spirytus lub ocet dodaje się tylko po to,żeby ciasto nie wchłaniało tłuszczu podczas smażenia. Ja dodaję też troszkę do oleju, na którym smażę. Tylko trzeba wlać jak olej jest jeszcze zimny bo potem zrobi się piana i wyleci na kuchenkę(sprawdzone Laughing )


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anka 82
:)



Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 1001
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Waterford

PostWysłany: Pią 22:33, 22 Lut 2013    Temat postu:

to jest przepis na pólł kg miesa gulaszowego i kilograma kapusty kiszonej Smile
mieso przyprawiasz okolo 1 lyzeczka papryki slodkiej, lyzeczka papryki ostrej, troche pieprzu, troche soli lub vegety, troche maggi, trochedelikatu czerwonego ale niekoniecznie. podsmazasz najpierw cebulke cala srednia pozniej mieso gulaszowe jak sie miesko zrumieni to zalewasz woda i dusisz jak normalny gulasz, tylko wody wlej tak troche mniej niz zwykle, jak miesko jest juz miekkawe ale nie za mocno to dorzuc kapuste kiszona jezeli lubisz kwsna to nie musisz jej plukac, jezeli nie lubisz kwasnej to ja przeplucz przed wrzuceniem do gulaszu i dus tak dlugo az bedzie miekka taka jak lubisz i dorzuc jeszcze ziele angielskie ze 3-4 ziarenka i ze 3 liscie laurowe, na koniec dodaj mala kwasna smietane 18% lub poł dużej, zamieszaj i gotowe. wyglada ze tak powiem brzydko nieapetycznie ale jest pyszne smacznego...
my nie jestesmy w stanie tego wszystkiego zjesc w ciagu 1 czy 2 dni wiec ja sobie mroze porcjami i wyciagam jak mam ochote


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anka 82
:)



Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 1001
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Waterford

PostWysłany: Pon 23:58, 04 Mar 2013    Temat postu:

przepis na Amerykanki, bardzo prosty i szybki Very Happy

3 szklanki mąki
2 jajka
pół szklanki cukru
pół kostki palmy
2 płaskie łyżeczki amoniaku
3/4 szklanki mleka
wszystko razem wymieszać i piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. układać łyżka na blaszce od ciasta wyłożonej papierem do pieczenia po 6 amerykanek (po 3 w rzędzie) żeby się nie posklejały. SMACZNEGO!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
handzia26
:)



Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 1162
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:56, 02 Kwi 2013    Temat postu:

Pasztet z soczewicy i marchewki

-200 g czerwonej soczewicy
-3-4 marchewki
-1 cebula
-4 łyzki oleju
-3 jajka
-sól ziołowa
-pieprz
-1 łyzka słodkiej papryki
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka curry
-1/2 łyzeczki ziaren kolendry

soczewice ugotowac na papke-ok.30 minut. odsącz, marchewki zetrzec na tarce o grubych oczkach. cebule drobno posiekac i smażyc na oleju. doprawic solą, pieprzem, papryką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, curry i rozgniecioną kolendrą.
smażyc jeszcze chwilkępo czym wymieszac z soczewicą, jajkami i marchewką.
przełożyc do podłużnej formy i piec 45-50 min w temp do 190 st. C.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
anka 82
:)



Dołączył: 04 Lut 2012
Posty: 1001
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Waterford

PostWysłany: Wto 13:19, 17 Wrz 2013    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych] przepisy diety paleo Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Malynka83
:)



Dołączył: 06 Lut 2012
Posty: 691
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Pułtusk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:07, 12 Lis 2013    Temat postu:

CHLEB Z ZIARNAMI
1/2 szkl. płatków owsianych lun orkiszowych
1/2 szkl. siemienia lnianego (kto nie lubi może nie dodawać,ale podobno w chlebku jest niewyczuwalny)
1/2 szkl. ziarna słonecznika lub dyni (można i to i to po pół szkl.)
1/2 szkl. otrębów np. pszennych
4 łyżeczki soli
1 kg mąki typ 650(do kupienia w lidlu)
1,2 kg mąki razowej żytniej lub orkiszowej
Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać łyżką. Dodać 6-6,5 szkl. ciepłej wody z kranu. |Dobrze wymieszać aby nie było suchej mąki. Dodać zaczyn, wymieszać i odłożyć 4 łyzki do słoika na następny chleb.
Przełożyć do 2 foremek podłużnych, wysmarowanych masłem lub wyłożonych papierem.Wstawić do zimnego piekarnika na 5-5,5 godz., nie ruszac. Po tym czasie właczyć piekarnik na 180stopni i piec ok. 1,5-2 godz,(chleb musi być wypieczony).
Zaczyn można zrobić z ok. 50gr mąki razowej i ciepłej wody. Na ten chlebek wystarczy go potrzymać ok. 2 dni(aby tylko trochę podrósł). na następny odkładamy wg przepisu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.cpzwckafeteria.fora.pl Strona Główna -> Życie codzienne / Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB
Appalachia Theme © 2002 Droshi's Island