Loonah
:)
Dołączył: 03 Lut 2012
Posty: 2208
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: podkarpackie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:11, 25 Cze 2012 Temat postu: Jagodzianki |
|
|
Jagodzianki
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 3 jajka
- 4 dag drożdży
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 25 dag margaryny
Nadzienie:
- jagody
- cukier
- odrobina mąki
Z drożdży, cukru i części mleka zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie wlać do przesianej mąki (na stolnicę), dodać 2 jajka, resztę mleka i rozpuszczoną margarynę. Ciasto dobrze wyrobić (długo) i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykrawać koła jak na pierogi. Jagody wymieszać z cukrem według uznania oraz mąką i kłaść po około łyżeczce – półtorej na środku koła. Zlepić bardzo dokładnie wszystkie krawędzie formując bułeczki. Ułożyć na blaszce. Gdy wyrosną posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem (lub samym białkiem). Piec na złoty kolor.
Nie podaję temperatury, bo my pieczemy w takim piecyku elektrycznym, który daje stałą temperaturę (nie wiem jaką ). Optymalna temperatura pieczenia dla ciasta drożdżowego to 180 - 190st. Bułeczki lubią się mimo wszystko rozchodzić, dlatego trzeba chwilkę poświęcić na dokładne sklejenie, choć czasami i to nic nie daje i sok wypływa. Ale smak – wynagradza wszystko Ta odrobina mąki jest po to by gdzieś zatrzymać choć trochę soku – sypiemy na oko, tak żeby lekko oprószyć jagody.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Loonah dnia Śro 23:33, 03 Lip 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|